CLASS X GEOGRAPHY CHAPTER 5 MINERAL AND ENERGY RESOURCES

Written By Avinash Sharan

26th August 2020

GEOGRAPHY CHAPTER 5 MINERAL & ENERGY RESOURCES WITH MCQ’s AND HOTS QUESTIONS

August 24, 2020

GEOGRAPHY CHAPTER QUESTIONS AND ANSWERS, MINERALS AND ENERGY RESOURCES

  QUESTIONS & ANSWERS CHAPTER 5

In my previous article you have read Minerals and Energy resources  chapter. In this chapter let’s see the varieties of Questions and Answers ( Geography chapter 5) asked in exams. Some questions and answers may be very difficult. You may not be asked in exams but you can definitely check your preparation. The Questions and Answers (Geography chapter 5) is prepared based on latest exam pattern. As this year the syllabus has been reduced, CBSE may increase the difficulty level. Purpose of writing Questions and Answers is to prepare every child for the board exams.

Are you a student of class IX or class X, then you must be preparing for the prestigious NTSE. You must check yourself by clicking on NTSE questions. If you are able to solve 80 percent questions honestly, you can easily crack NTSE.

HIGHER ORDER THINKING SKILL (HOTS) QUESTIONS AND ANSWERS GEOGRAPHY CHAPTER 5

  1. The sparkling effect in your toothpaste comes from which mineral?

A. Titanium

B. Mica

C. Calcium

D. Fluoride

2. Which rock consists of a single mineral?

A. Limestone

B. Bauxite

C. Manganese

D. Copper

3. Which mineral is not found in Sedimentary rocks?

A. Gypsum

B. Coal

C. sodium salt

D. Zinc

4. Identify the mineral which does not contain metal.

A. Manganese

B. Granite

C. Lead

D. Bauxite

5. Which part of India is almost devoid of economic minerals?

A. Desert

B. The Northern plains.

C. Western ghats

D. The coastal plains.

6. Which coal mines are known to be the one of the largest in the world.

A. Kudremukh in Karnataka.

B. Mayurbhanj in Orissa.

C. Bailadila in Chhattisgarh.

D. Singhbhum in Jharkhand.

7. In Rajasthan, the major mica producing area is around___________

A. Udaipur

B. Jaipur

C. Jaisalmer

D. Ajmer.

8. Metallurgical coal used in smelting of iron ore is ______________

A. Anthracite

B. Bituminous

C. Lignite

D. Peat

9.  In which region of India “Tidal energy” is produced.

A. Puga valley in Ladakh.

B. Gulf of Kuchchh

C. Gulf of Khambat

D. Madhapur near Bhuj.

10. The Monazite sands of Kerala is rich in 

A. Mica

B. Natural gas

C. Geo Thermal energy

D. Thorium

MODERATE LEVEL QUESTIONS AND ANSWERS FROM GEOGRAPHY CHAPTER 5)

Q 1. What is the minimum mineral intake required for our body?

A. 0.1 percent

B. 0.2 percent

C. 0.3 percent

D. 0.4 percent

Q 2. In which rocks minerals are found in Veins and Lodes?

A. Sedimentary and Metamorphic

B. Metamorphic and Igneous

c. Igneous and Sedimentary

D. Only in Igneous rocks.

Q 3. Minerals found in ocean water are of less economic significance because____________

A. Oceans are very deep.

B. Cost of extraction in high.

C. minerals get diffused.

D. they are found in less quantity.

Q 4. Which one of the following states is the leading producer of iron ore ?

A. Orissa

B. Jharkhand

C. Karnataka

D. Chhattisgarh

Q 5. Kakrapara Nuclear Power plant in located in the state of 

A. Gujarat

B. Maharashtra

C. Karnataka

D, Andhra pradesh

Q 6. Which one of the following minerals is mined at Balaghat mines.

A. Manganese

B. Copper

C. Bauxite

D. Limestone

Q 7. Tertiary coals occur in the 

A. Northern states

B. Southern ststes

C. North-Eastern states

D. North-Western states.

Q 8. The largest Solar plant of India is located at

A. Nagarcoil in Tamilnadu

B. Lakshadweep

C. Madhapur in Gujarat

D. Jaisalmer in Rajasthan

Q 9. Which one of the following is an off shore oil field

A. Ankaleshwar

B. Digboi

C. Mumbai haigh

D. Kalol

Q 10. Koderma in Jharkhand is the leading producer of which mineral?

A. Iron ore

B. High grade coal

C. Manganese

D. Mica

ONE MARK QUESTIONS AND ANSWERS FROM GEOGRAPHY CHAPTER 5

Q 1. What are minerals?

Ans) Minerals are homogeneous naturally occurring  substance with a definable internal structure.

Q 2. Which properties are used by Geologists to to classify minerals? Name any two.

Ans) Geologists use Colours, hardness, crystal forms, Lusture and density to classify minerals.

Q 3. Extraction of minerals depend on many factors. Mention any two.

Two factors on which extraction of minerals depend are

i) The concentration of mineral in the ore.

ii) The ease of extraction.

iii) Closeness to the market. (any two)

Q 4. How is Bauxite formed?

Ans) Bauxite is formed by :

i) decomposition of surface rocks and

ii) removal of soluble constituents leaving a residual mass of weathered material containing ores.

Q 5. Mention any two uses of Manganese.

Ans) Two uses of Manganese are:

i) it is used in the manufacturing of steel.

ii) also used in the manufacturing of bleaching powder, insecticides and paints.

Q 6. Why do you think that Aluminium metal have great importance. Mention two reasons.

Ans) Aluminium metal has great importance because:

i) It is light and has strength like iron.

ii) It is also a good conductor of heat and electricity.

ONE MARK HOTS QUESTIONS AND ANSWERS:

Q 7. What are the main features of Mica which makes it Indispensable?

Ans) Main features of Mica which makes it Indispensable are:

i) Due to its excellent di-electric strength.

ii) Low power loss factor.

iii) Insulating properties and

iv) resistance to high voltage.

Q 8. Per Capita consumption of which energy is considered as an index of development?

Ans) Per Capita consumption of electricity is the index of development.

Q 9. What is Geo-thermal energy?

Ans) It refers to the heat and electricity produced by using the heat from the interior of the earth  https://www.thinkgeoenergy.com/gujarat-set-to-the-be-first-region-in-india-to-use-geothermal-power/    .

Q 10. What is referred to as a “Killer industry”?

Ans) Mining process releases dust and noxious fumes. These dust and harmful gas cause pulmonary diseases. Therefore, mining is often considered as Killer industry.

THREE MARK QUESTIONS AND ANSWERS:

Q 1. How are minerals formed in Igneous and Metamorphic rocks?

Ans) In Igneous and Metamorphic rocks minerals occur in

i) cracks, crevices, joints and faults.

ii) when the minerals in liquid or gaseous forms are forced upwards through the cavities towards the earth’s surface, they cool down and solidify.

iii) They get accumulated in the rocks in the form of veins or lodes.

Q 2. How ferrous minerals are important for us?

Ans) Ferrous minerals are important because:

i) They account for about three-fourth of the total value of the production of metallic minerals.

ii) provides strong base to the metallurgical industries.

iii) India earns foreign exchange from export.

Q 3. Mention various uses of petroleum?

Ans) Various uses of petroleum are:

i) it is a major energy resource after coal.

ii) It provides fuel, heat and lubricants to a number of manufacturing industries.

iii) acts as a Nodal industry for synthetic, textile, fertilizer and chemical industries.

Q 4. What are “Placer deposits”?

Ans) i) Certain minerals occur as alluvial deposits in sands of valley floor or at foothills.

ii) it contains mineral particles which do not get corroded with water.

iii) Precious minerals like Gold, Silver, Platinum etc are found.

Q 5. What are the four types of coal found in India? In which two geological ages did coal occur in India?

Ans) Four types of coal found in India are Anthracite, Bituminous, Lignite and Peat.

Two Geological ages in which coal occurred  in India are: Gondwana and Tertiary.

i) Gondwana age is little over 200 million years in age.

a) It is mainly found in Damodar valley.

b) Metallurgical coal is found which is best for industries.

c) Jharia, Raniganj Bokaro, Singhbhum etc are major coalfields.

ii) Tertiary deposits are 55 million years old.

a) Tertiary coal is found in North Eastern parts of India.

b) Quality of coal is inferior.

C) Major states where it is found are Assam, Meghalaya, Arunachal Pradesh, Nagaland etc.

Q 6. What is the impact of mining on the health of miners?

Ans) Mining is also known as a Killer industry. It adversely affect the health of miners.

i) Harmful gas and dust inhaled by miners lead to pulmonary diseases.

ii) There is a constant threat of fire and collapsing of mine roofs.

iii) Contaminated water accelerates the chances of disease.

Q 7. Differentiate between Hydel power and Thermal power.

Ans) i) hydel power is generated by the force of water. Thermal power is generated by burning coal, petroleum or gas.

ii) Hydel power is  renewable and pollution free. Thermal power is non-renewable and causes pollution.

iii) Establishing Hydel power is costly but production cost is low. Thermal power is expensive in establishment and production both.

Q 8. What is Bio gas? Where in India Bio gas plants set up and why?

Ans)  Bio gas is produced from shrubs, farm waste, animal and human waste.

These plants are set up at municipal, cooperative and individual levels.

They are mainly set up in rural areas because farmers get bot energy and manure at low cost.

 Q 9. Natural Gas is an important source of clean energy. Support the statement with examples.

Ans)  Natural Gas is an important source of clean energy because:

i) Natural gas is used as CNG in vehicles which creates less pollution.

ii) It is used  in making fertilizers which boosts agricultural production.

iii) As it can easily be transported through pipelines, its utility is further increased.

 Q 10. “India is fortunate to have fairly rich and varied mineral resources.” Elaborate the statement.

Ans) i) India has vast reserves of  Iron ore. It ts exported to Japan and Korea and earns foreign exchange.

ii) India also has vast reserves of coal which supports many commercial purpose industries.

iii) Mica is also abundantly available in India which supports electrical and electronic industries.

ESSAY TYPE QUESTIONS AND ANSWERS:  5 MARKS

Q 1. “Minerals are indispensable part of our lives.” Support this statement with suitable examples.

Ans) It is true that “Minerals are indispensable part of our lives” because:

i) we use many things in our daily life. All are made from minerals.

ii) construction of roads and railway tracks also need minerals

iii) to make and run our means of transportation, we need to depend on minerals.

iv)  Our body also requires 0.3 percent intake of minerals.

v) All sectors from agriculture to industries and from domestic to commercial, we need minerals.

Q 2. “India is fortunate to have fairly rich and varied mineral resources. However, these are unevenly distributed. Support the statement with suitable examples.

Ans) Minerals are unevenly distributed not only in India but in the whole world.

i) The chhota Nagpur plateau region has vast reserves of coal, bauxite, iron ore and mica.

ii) Petroleum is found in the sedimentary rocks in  Maharashtra, Gujarat and Assam.

iii) The southern peninsular plateau region has vast reserves of iron ore in karnataka, chhattisgarh and Tamilnadu.

iv) Rajasthan and oceans also contain vast reserves of non-ferrous and non-metallic minerals like limestone, mica, salt etc.

v) The alluvial plain of  North India are almost devoid of economic minerals.

Q 3. Why there is a pressing need to use renewable energy resources in India. Explain with any five examples.

Ans) Yes, I agree to this that “there is a pressing need to use renewable energy resources in India”  https://energy.economictimes.indiatimes.com/news/renewable/indias-top-9-states-by-installed-wind-power-capacity/68782064  because

i)  Non-conventional sources of energy are renewable and pollution free.

ii) At the same time, they are also available in large quantity at free of cost.

iii) increase in price of oil and natural gas increases burden on poor Indians.

iv) some sources of energy are limited. Shortage and supply of such resources are uncertain in future.

v) increasing use of fossil fuels also causes serious environmental problems.

vi) Moreover, India has enough potential to make use of such energy resources.

Q 4. ‘Energy saved is energy produced” Justify the statement with any five measures to conserve the energy resources.

Ans) Saving energy means decreasing the amount of energy used while achieving a similar outcome. Saving energy has many benefits such as

i) it protect our environment.

ii) it saves valuable resources from depletion.

iii) it saves our money.

iv) resources will last longer in the future.

v) if people will use less energy, there will be less pressure to increase the available supply  of energy.

Therefore, we can say that “Energy saved is energy produced.”

Five measures to conserve the energy resources are:

i) by using public transport system.

ii) switching off electricity when not in use.

iii) using power saving devices.

iv) reduce dependence on electricity, petrol, water etc and look for substitutes

v) use renewable sources of energy.

 

I hope the given Multiiple Choice Questions and Answers for Class 10 (Geography) Minerals and Energy Resources will help you. If you have any query regarding CBSE Class 10 Social Science Geography Chapter 5 Minerals and Energy Resources MCQ’s or Questions with Answers, drop a comment below and I will get back to you at the earliest. You would like to visit for the questions and answers from chapter 1  Resources and development  and  questions and answers from chapter 4  Agriculture for your board preparations. All the Best.

Keep sending your suggestions. Your suggestions and feed back are important to serve you better.

Related Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.