Class 10 Geography one mark questions from all chapters – 2021

Written By Avinash Sharan

4th February 2021

Class X Geography one mark questions from all chapters is going to play an important role in CBSE Board exams. With the introduction of assertion and reason based and source based questions, these one mark questions will help you in scoring full marks. It will actually test your subject understanding. It is definitely going to be a deciding factor. Students must practice and solve these questions from all chapters before appearing in the final Board Exams.

Class X Geography one mark questions

CLASS X GEOGRAPHY ONE MARK QUESTIONS

         Class X Geography questions for revision

Chapter 1 – Resource and development

Q1. Where are biotic resources found?

Q2. Name the type of resource, which do not have appropriate technology to access.

Q3. Name a global ecological crisis that is created by indiscriminate exploitation of resources.

Q4. What do you mean by culturable wasteland?

Q5. What is the total area of degraded land in India in Hectares?

Q6. What is the % of water-eroded area in India?

Q7. Name the soil, which has higher concentration of ‘kanker’ nodules.

Q8. Name the SOIL that is heterogeneous in nature.

Q9. What are gullies?

Q10.What are ravines?

1 Mark question with Answers

Q11. What is Contour ploughing?

Ans. Ploughing along contour lines on hills is called contour ploughing.

Q12. What is strip cropping?

Ans. Strips of grasses are left to grow between crops that break up the force of the wind.

Q13. What are shelter belts?

Ans. Planting of trees in line or in a row are known as shelter belts.

Q14. Which Soil has higher water retaining capacity?

Ans. Black soil

Q15. Which soil is formed by a process called Leaching?

Ans. Laterite soil.

Q16. What is meant by current fallow land?

Ans. Land kept uncultivated for a period of less than a year.

Q17. What soil is perfect for the growth of cashew nut?

Ans. Laterite soil

Q18. Where was the Earth Summit held in 1992?

Ans. Rio de Janeiro in Brazil – South America.

Q19. State a primary factor that helped the colonizing countries to exploit resources and establish supremacy over the colonies.

Ans. High level of technological development

Q20. Name any 2 states where net sown area is over 80 %.

Ans. Punjab, Haryana

Find 7 most important Geography questions from this chapter, https://shapingminds.in/7-geography-ques…class-x-students/

Chapter 4 -Agriculture (Geography one mark questions)

Q1. Name the age-old economic activity in our country.

Q2 Name the ‘slash and burn’ agriculture.

Q3 What is jhumming?

Q4 What is Primitive subsistence farming called in Manipur?

Q5 What is Primitive subsistence farming called in Bastar district of Chattisgarh?

1 Mark question with Answers

Q6. Name the type of farming practiced in areas of high population pressure on land.

Ans. Intensive subsistence farming

Q7. Name the type of farming practiced where high doses of biochemical inputs and irrigation are used.

Ans. Intensive subsistence farming

Q8 Name the type of farming, which has an interface of agriculture and industry.

Ans.  Plantation agriculture

Q9. Name any two cropping seasons in India.

Ans. Rabi and kharif.

Q10. Name a crop that takes almost a year to grow.

Ans. Sugarcane (10 months)

13 Which state is the largest producer of Ragi?

Ans. Karnataka

Q14 Name the crop, which is used as both food and fodder.

Ans. Maize

Q15. Which Indian state is the largest producer of jowar?

Ans. Maharashtra

Q16 Which state is the largest producer of bajra?

Ans. Rajasthan

Q17 Name the crop, which is the major source of protein in a vegetarian diet.

Ans. Pulses

Q18 What are leguminous crops? Give an example.

Ans. Crops that restore fertility. Example – Pulses

Q19 Which state is the largest producer of groundnut?

Ans. Andhra Pradesh.

Q20. Name a crop, which is a kharif crop in North and Rabi crop in south India.

Ans Sesamum

Higher order thinking skill (HOTS) questions

Q21 Name a crop which is grown both as Rabi and kharif crop.

Ans. Castor seed.

Q22 Name the variety of coffee grown in India.

Ans. The Arabica variety, brought from Yemen.

Q23. Where was coffee as a crop initially introduced in India?

Ans. Baba Budan Hills

Q24 What is Sericulture?

Ans. Rearing of silk worms is called Sericulture.

Q25 Name the crop, known, as the golden fiber.

Ans. Jute

Q26 Mention the growing and harvesting period of rabi crops.

Ans. Growing period from October to December

Harvesting period from April to June

Chapter 6 Manufacturing Industries (Class X Geography one mark questions)

1. Name the any two Public Sector and two private sector Industries.

Ans. Public sector industries are:

i) National Thermal Power Corporation (NTPC)

ii) Oil and Natural Gas Corporation (ONGC)

Private sector industries are:

i) Tata Iron and steel industry (TISCO)

ii) Reliance industries

2. What are small scale industries?

Ans. An industry where the investment on the assets of a unit is less than one crore is known as small scale industries.

3. Oil India Ltd is which type of Industry on the basis of ownership?

Ans. on the basis of ownership Oil India Ltd is a Joint sector Industry.

4. What are heavy industries?

Ans. i) Industries in which bulky and heavy weight of raw material is used and

ii) heavy finished goods are produced. Example: Iron and steel industry.

5. What is Cryolite?

Ans. A molten metal acts as an electrolyte.

6. When and where was the first cement plant set up?

Ans. 1904, Chennai

7. Write down the basic inputs of Iron and steel industry.

Ans. Iron ore, Coking coal, limestone and manganese

Internal questions from the chapter

8. What is the full form of NTPC?

Ans. National Thermal Power Corporation

9. Name any two pre independence industrial cities of India.

Ans. Bombay and Kolkata

10. In which year National Jute policy was formulated?

Ans. 2005

11. Name the company through which public sector undertakings market their steel.

Ans. Steel authority of India (SAIL)

12. How many technology parks are there in India?

Ans. 18

13. Name the undertaking which has an ISO certification for EMS (Environment management System) 14001.

Ans. National Thermal Power Corporation (NTPC).

14. What is the position of India in the production of Gur and Khandasri in the world?

Ans. First position

Higher order thinking skill questions

15. How much electricity is required for smelting per ton of Aluminium ore?

Ans. 18,600 Kw per ton of ore

16. Name the basic raw material used for sugar industry.

Ans. Sugarcane

17. Which were the techniques used in ancient India to produce cotton textiles.

Ans. Hand spinning and handloom weaving

18. Name any two Asian countries who imports cotton goods from India.

Ans. Singapore and Sri Lanka

19. To which Asian country India exports yarn?

Ans. Japan

20. In 1857 where was the first cotton mill of India established?

A. Mysore

B . Madras

C . Surat

D. Bombay

Ans. D. Bombay

21. Largest producer of Jute

A. Bangladesh

B. India

C. Sri Lanka

D. Brazil

Ans. B. India

22. Iron and steel is a

A. an Agro-based industry

B. a chemical industry

C. basic industry

D. tertiary industry

Ans. C. basic industry

23. Rourkela steel plant is situated in

A. Jharkhand

B. Orissa

C. Chhattisgarh

D. West Bengal

Ans. B. Orissa

Concept based questions

24. Chemical industries are usually located near

A. Iron and steel industries

B. Thermal power plant

C. Oil refineries

D. Automobile industry

Ans. C. Oil refineries

25. STP is the Abbreviation of

A. System tech park

B. Software Technology Park

C. State thermal plant

D. Software Technology Picket

Ans. B. Software Technology Park

26. NTPC is the Abbreviation of

A. National Textile Production Company

B. National Technology Production Company

C. National Thermal Power Corporation

D. National Tuberculosis Prevention Corporation

Ans. C. National Thermal Power Corporation

27. Atomic power plant causes

A. Water Pollution

B. Noise Pollution

C. Air Pollution

D. Heat Pollution

Ans. D. Heat Pollution

29. Manufacturing industries include

A. Converting raw material into ready good

B. Transporting raw material

C. Producing raw material

D. Procuring raw material

Ans. A. Converting raw material into ready good

30. Industrialization and urbanization go hand in hand‘. Explain .

Ans. (i) Cities provide market and also provide services such as banking, insurances, transport, labor, consultants and financial advice etc. to the industries.

(ii) Industrial workers need houses and other facilities. The provision of these facilities can convert a small town into big cities.

Short answer type questions with Answers

31. What is agglomeration economies?

Ans. Cities provide market and other facilities like

banking, insurance, transport, labor, consultants, and financial advice etc. to the industry.

Many industries tend to come together to make, use of the advantages offered by the urban institutions.

This is known as agglomeration economies.

32. Name three physical factors and three human factors that affect the location of industries.

Ans. Physical factors and three human factors that affect the location of industries are:

(i) Availability of raw materials (ii) Availability of power resources

(iii) Suitable climate (iv) Availability of water

Human factors that affect the location of industries are:

(i) Availability of labour (ii) Availability of market (iii) Government policies

33. What is the large scale and small scale industries? Give examples.

Ans. Those industries that employs large number of workers in each unit and having large production level are known as large scale industries. e.g. cotton textile industry.

The industry that employs small number of workers in each unit and having small production level is known as small scale industry. e.g. readymade garment industries.

Chapter 7 – Lifelines of National economy (Class X Geography one mark questions)

Q 1.Which one of the following groups of cities is connected by the National Highway No. 7?
(a) Kolkata-Amritsar
(b) Ranchi-Kolkata
(c) Delhi-Punjab
(d) Varanasi-Kanyakumari

Q 2. National Waterway No. 1 is navigable between which of the following places?
(a) Sadiya and Dhubri
(b) Allahabad and Haldia
(c) Chilika lake and Bay of Bengal
(d) Kottapuram and Komman

Q3. Which one of the following ports is the biggest with a spacious natural and well-sheltered harbor?
(a) Kolkata
(b) Chennai
(c) Mumbai
(d) Vishakhapatnam

Q 4. Which Port was developed as a subsidiary port in order to relieve growing pressure on the Kolkata port.
(a) Kandla
(b) Kochi
(c)  Haldia
(d) Vishakhapatnam

Q 5.Which one of the following is considered as the first-class mail by the Indian postal network?
(a) Cards and envelopes
(b) Registered periodicals
(c) Book packets
(d) Newspapers

Q6. Which one of the following is the southernmost international airport in India?
(a) Nedimbacherry
(b) Chhatrapati Shivaji
(c) Raja Sansi
(d) Meenam Bakkam

Q7. Which one of the following is the oldest port of the eastern coast of India?
(a) Kolkata (Haldia)
(b) Vishakhapatnam
(c) Tuticorin

Q 8. Narrow Gauge railway line is found in
(a) the Northern Plains
(b) the hilly areas of Darjeeling, Shillong and Ooty
(c) deserts of Rajasthan
(d) the Central Highlands

Q 9. Which one of the following is not an advantage of pipeline transportation?
(a) Pipelines are used for transporting crude oil and gas from fields to refineries.
(b) Solids can be transported in slurry form through pipelines.
(c) Pipelines rule out trans-shipment losses or delays.
(d) Initial cost of laying a pipeline is high.

Q10. Which organisation constructs and maintains roads in the border areas?
(a) NHAI
(b) BRO
(c) Pradhan Mantri Grameen Sadak Yojana
(d) BSF

Concept based questions (Class x Geography questions)

Q 11. Which one of the following ports is a tidal port?
(a) Mumbai
(b) New Mangalore port
(c) Kandla
(d) Vishakhapatnam

Q12. Which one of the following ports was developed in order to relieve the pressure of Kolkata port?
(a) Paradip port
(b) Tuticorin port
(c) Haldia port
(d) Chennai port

Q13. Which two extreme locations are connected by the North-South Corridor?
(a) Amritsar and Tuticorin
(b) Srinagar and Tiruvananthapuram
(c) Srinagar and Tuticorin
(d) Srinagar and Kanyakumari

Q14. National Waterway No. 1 is navigable between which of the following places?
(a) Between Sadiya and Dhubri
(b) Between Allahabad and Haldia
(c) Between Kottapuram and Komman
(d) Between Udyogamandal and Champakkara

Q15. Which one of the following is the oldest artificial port of the country?
(a) Tuticorin
(b) Vishakhapatnam
(c) Chennai
(d) Mumbai

Q16. National Highways are constructed and maintained by:
(a) NHAI
(b) CPWD
(c) SPWD
(d) BRO

Q17. Which one of the following modes of transportation reduces tran-shipment losses and delays in the supply of petroleum and gases?
(a) Railways
(b) Roadways
(c) Pipeline
(d) Waterways

Q18. The helicopter services to Oil and Natural Commission in its offshore operations are provided by:
(a) Air India
(b) Indian Airlines
(c) Pawanhans helicopters
(d) Alliance Air

Q19. The largest number of newspapers published in India are in which of the following languages?
(a) Hindi
(b) English
(c) Urdu
(d) Marathi

Q20. Which one of the following is not true regarding the sea ports of India?

(a) Mumbai is the biggest port with a spacious natural and well sheltered harbor.
(b) Tuticorin Port in Tamil Nadu has a natural harbor and hinterland.
(c) Vishakhapatnam is the deepest landlocked and well protected port.
(d) Chennai is an inland riverine port.

Higher order thinking skill (HOTS) questions

Q 21. In recent years, India is earning large foreign exchange through the export of which of the following?

(a) Ores and Minerals
(b) Information Technology
(c) Agricultural Products
(d) Electrical goods

Q 22. Which of the following airlines is the Nationalized airline of India?

(a) Air India
(b) Jet Airways
(c) Kingfisher Airline
(d) Indigo

Q23. Which of the following airlines is the nationalized airline of India?

(a) Air India
(b) Jet Airways
(c) Kingfisher Airline
(d)Indigo

Q24. Which of the following is the oldest artificial port and the second most important port of the country?

(a) Mumbai
(b) Kandla
(c) Chennai
(d) Vishakhapatnam

Q25. Which one of the following types of communication service in India is the largest in the world?

(a) Postal
(b) Television
(c) Internet services
(d) Radio broadcasting.

Conclusion:

Hope you will find these questions very helpful to revise the whole syllabus of class X. For complete map portion of map, you may click on the given link GEOGRAPHY BOARD EXAM – X.

If you have any queries, feel free to write in the  comment box. Comment and share with your friends.

Related Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.